Wyposazenie sklepow forum

Aby zacząć sklep mięsny i mięsno-wędliniarski należy go najpierw odpowiednio wyposażyć. Jakie urządzenia, meble oraz wyposażenia są potrzebne w biznesie z wynikami mięsnymi?

Przede wszystkim powinien zakupić chłodnie, zamrażalniki i lodówki, w jakich przechowuje się i poleca produkty mięsne do sprzedaży. Jest dużo rodzajów chłodni, które sprawdzą się w biznesie: lady, regały, szafy i witryny chłodnicze. Podobnie jest z narzędziami mrożącymi, w których chowa się mięso – wśród nich podaje się witryny, zamrażarki, wyspy albo i szafy mroźnicze. Świetnym programem, zwłaszcza w krótszych placówkach, jest kup lodówko-zamrażarek, pełniących funkcję magazynu na ponadprogramową partię towaru.

Dodatkowy towar warto konserwować nie ale w składzie, lecz również w podręcznej komorze przechowalniczej na sali sprzedaży. Gromadzi się ją pod wystawą, dzięki czemu łatwo można uzupełniać towar na półkach ekspozycyjnych. Wskazana jest zarówno lada ekspediencka, na jakiej kręci się i ładuje towar. W szybszych sklepach mięsno-wędliniarskich dodatkowo wskazane jest posiadanie pomieszczenia chłodniczego ze zwykłą, odpowiednio niską temperaturą, człowieka do magazynowania towaru.

Pozostały sprzęt obowiązujący w magazynie mięsnym to siła, ostre noże, kloc masarski i tasak oraz krajalnica. Waga powinna posiadać dosyć wysoki plus widoczny wyświetlacz, tak żeby zarówno sprzedawca, jak również mężczyzna mogli widzieć wynik ważenia. Natomiast kloc masarski z tasakiem niezbędny jest do porcjowania mięsa z kością. Także jest z nożami do krojenia mięsa, jeszcze nie warto na nich żałować. Z zmian dobra krajalnica powinna posiadać regulację grubości plastra. Idealnie, jeśli noże do krajalnic przygotowane są z chromowanej stali węglowej albo byliśmy nierdzewnej. Takie noże do krajalnic posłużą wiele lat.

Ponadto niezbędne jest wyposażenie się w wilka do mięsa, będącego do prowadzenia mięsa na oczekiwanie klienta. Wprawdzie nie istnieje to zwykły element wyposażenia sklepu. Prócz wymienionych konieczna istnieje jeszcze kasa fiskalna, środki dezynfekujące, myjące i owadobójcze, pojemniki do magazynowania produktu oraz dodatkowe meble sklepowe. Niezbędne jest same zainstalowanie klimatyzacji, która przydatna jest w utrzymaniu odpowiedniej temperatury w klasie sprzedaży – szczególnie latem. Kluczowe istnieje zarówno oświetlenie, jakie potrafi znacząco poprawić wyniki sprzedaży. Specjalne oświetlenie podkreśla naturalny kolor mięs i wędlin znajdujących się na wystawie.