Wykorzystanie kotleciarki w przemysle gastronomicznym

Kotleciarka Maga jest prasą do mięsa, której celem jest rozbicie kawałków mięsa na plastry o określonej grubości (w zależności od potrzeb, na całej szerokości rozgniecenie ma taką samą grubość). Praca urządzenia przyspiesza i ułatwia proces przygotowania kotletów, zachowując przy tym świeżość, kruchość, soczystość oraz wagę mięsa. Efekt ten gwarantują zespoły specjalnie ukształtowanych noży ze stali nierdzewnej, wykonujące precyzyjne nacinanie mięsa, spiralnie rozlokowane na wałkach obrotowych.

Prasa do kotletów znajduje zastosowanie w lokalach gastronomicznych oraz sklepach, gdzie w ofercie można znaleźć mięso wołowe w postaci zawijanych zrazów, bitek i befsztyków; mięso wieprzowe rozbite na kotlety schabowe, zawijańce, zrazy wieprzowe, steki, sznycle; mięso drobiowe przygotowane na de Volaille; porcje grillowe. Kotleciarka umożliwia przygotowanie dużej ilości rozbitych plastrów w ciągu krótkiego okresu czasu – ok. 800 porcji w ciągu godziny, przy czym mięso nie może być mrożone, ani nie może zawierać kości. Obsługa maszyny jest bardzo prosta, dzięki zastosowanym przez producenta Maga następujących rozwiązań – półautomatyczne sterowanie, rozgraniczenie przestrzeni roboczej od operacyjnej w celu zapewnienia ochrony zdrowia osób obsługujących (zabezpieczenie dostępu do ostrzy), zmiany konstrukcyjne, mające wpływ na zmniejszone o 45% zużycie energii, zmniejszenie czynności składających się na całość cyklu rozgniatania (skrócony czas pracy), polerowana obudowa o regularnych kształtach ułatwia czyszczenie (elementy prasy powinny być myte i suszone po każdorazowym kontakcie z żywnością; zabronione jest mycie całej maszyny strumieniem wody). Cicha praca samego urządzenia oraz przekładni olejowej to dodatkowe atuty maszyny. Kotleciarka spełnia wszystkie normy (CE, Dyr. 2006/42/WE, oraz EN 60204-1:2010 – bezpieczeństwo elektryczne). Zalety kotleciarki Maga zostały docenione przez klientów i jurorów Międzynarodowych Targów w Poznaniu (odznaczenie złotym medalem). Maga, jako producent urządzeń do przemysłu spożywczego, opierając się na wiedzy i doświadczeniu zdobywanym od 1990 roku stawia na jakość, prostotę, inteligencję rozwiązań, solidność i wysoką wydajność. Firma sukcesywnie wzbogaca swoją ofertę o kolejne maszyny: szatkownice, krajalnice, maszyny do mielenia mięsa, tzw. wilki.


POLKAS
Pasternik 94, 31-354 Kraków
12 634 05 44
http://www.polkas.pl