Sprzet agd i rtv

Prowadząc restaurację kuchnia powinna stanowić zaopatrzona w nieprzebraną suma profesjonalnego sprzętu, który usprawni i przyspieszy pracę pracowników. Zakup odpowiednich urządzeń zależy zawsze w konkretnej dawce od zapotrzebowania czy rodzaju menu.

W wielu restauracjach oferujących staropolskie menu potrzebne są szatkownice do kapusty, ponieważ warzywo wtedy istnieje elementem wielu tradycyjnych polskich dań. W krótkich firmach cateringowych czy małych restauracjach zazwyczaj zbiera się ta mała, ręczna, zwykła szatkownica, zbudowana z plastiku czy drewna, dzięki jakiej można i przygotować inne warzywa, jak np. ogórki czy marchewkę, z jakich najczęściej robi się m.in. świeże surówki. Przy większym zapotrzebowaniu potrzebny jest sprzęt innego sposobu, z wbudowanym silnikiem i napędzany elektrycznie. Zwiększa się i często w ścisłych zakładach przetwórczych czy gospodarstwach rolnych.

Taka szatkownica jest niezwykle wytrzymałym sprzętem o doskonałej klasie, która ustala się też prostą obsługą. Sprzęt ten szanuje się m.in. z silnika, metalowego bębna czy korpusu i małej rynny, po której zabiera się poszatkowana kapusta. Szczególnie podstawową stroną są noże uczynione ze stali nierdzewnej, które mogą wykonywać przez duży odcinek czasu. Szatkownica że stanowić urządzona na żądanie w drugie kolejne elementy, jak np. świder, który pomoże przeciąć główkę kapusty na pół i zachowa pracy ręcznej. W relacji od potrzeb można też zakupić przystawkę, która pozwoli szatkowanie na plasterki innych warzyw, uchwyt wraz z kołami, dzięki którym można łatwo przesuwać sprzęt czy dodatkowe tarcze. Tarcze mają prestiż na rodzaj cięcia - potrafią to żyć małe kawałki, wióry albo plastry. Jeżeli jednak potrzebna nam jest wyłącznie szatkowana kapusta, tradycyjna tarcza w zupełności nam wystarczy.