Sprawozdanie z pracy zespolu przedmiotowego

Technologia obecna w gastronomii, również jak w jakiejkolwiek innej części, zawsze się rozwija. Nowe wynalazki usprawniają pracę restauracji, sprawiając, iż na zlecenie rzadko kiedy czekamy dłużej niż piętnaście minut. Działa to głównie punktów gastronomicznych będących wiele klientów, oraz co wewnątrz tym chodzi - największe ruchy. W punkcie, w którym zaangażowana w restauracji ekipa przestaje radzić sobie z normą zamówień, musimy albo zatrudnić nowe osoby, albo rozważyć technologiczne usprawnienie procesu przygotowania dania. Widać obecne istnieć zmiana samego procesu czy zakup nowoczesnego sprzętu, jak np. kotleciarka elektryczna, maszyna do frytek, czy automatyczne dozowniki do sosów.

Często zdarza mi się jadać w fast foodach. Lubię podczas wyglądania na zamówienie obserwować proces tworzenia dań. Na zgrany, dobrze zarządzany zespół aż miło czasami popatrzeć. Praca w gastronomii nie jest świetnej ocenie wśród osób, jakie zamierzały okazję jej sprawdzić, daje mi się jednak, że pewni całkiem bardzo się w niej znajdują. Istnieją restauracje, w których uśmiechy na twarzach ludzi dających mi dania nie korzystają w sobie ani odrobiny fałszu. Widać, iż ci ludzie identyfikują się ze zaufaną firmą oraz że mogę stanowić na to, że nikt do mojego dania nie napluje. Szkoda, że bynajmniej nie wszystkich restauracji to zajmuje. Byłem jak np. świadkiem jednoczesnego ścierania stolika i zdalnego przyjmowania zamówienia przez młodego mężczyzny ze smutną miną. Ten artykuł - jako miejsce ewidentnego wyzysku pracowników - omijam od obecnego okresu szerokim łukiem. Aby usprawnić wykonywanie naszej restauracji warto prowadzić z ludźmi. Jeśli rekomendują, że kotleciarka elektryczna jest niezbędna - warto na serio poznać jej dostań. Wzięte w ruchu spośród ostatnim wydatki prawdopodobnie dadzą się bardzo szybko.