Pismo o rejestracji kasy fiskalnej

Jeżeli prowadzisz restaurację, bar, kawiarnię albo fast-food z zapiekankami ten artykuł jest dla Ciebie. Od 2015 roku wszystka osoba wykonująca w Polsce punkt gastronomiczny, również tzw. "małej gastronomii" ma cel rejestrowania sprzedaży poprzez kasę fiskalną niezależnie od wielkości swoich obrotów.

http://nadrukinacd.pl/polkas/Pl/oferta/terminale_pos/1/

W praktyce w lokalach gastronomicznych możemy spotkać dwa pewne typy urządzeń: kasę fiskalną, czyli urządzenie działające samodzielnie oraz drukarkę fiskalną, jaką należy podłączyć do komputera z aplikacją sprzedażową, ponieważ nie posiada ona nawet własnej klawiatury. To inne rozwiązanie wykorzystywane istnieje w trudnych restauracjach czy sieciach szybkiej obsługi. Małe lokale zazwyczaj nie posiadają programów komputerowych do obsługi klientów przy poszczególnych stolikach. Kasa fiskalna dla gastronomii powinna stanowić mało charakterystycznych cech, odróżniających ją z zwykłej kasy fiskalnej i umożliwiających pracę kelnerom lub gospodarzom, takich jak: podwyższona siła na zalanie i zabrudzenie, wytrzymały akumulator, szybką wymianę papieru, intuicyjną i spokojną obsługę czy szybki wydruk paragonu, dla klienta który z niecierpliwością czeka przy stoliku na indywidualne zdanie. Dodatkowym argumentem istnieje droga zapisu elektronicznej kopii paragonu, zezwalająca na zapisywanie wydruków np. na mapie pamięci, co powiększa ich trzymanie przez wymagane przepisami 5 lat. Kasa fiskalna dla gastronomii powinna zawierać odpowiednie wymiary, zezwalające na jej naturalne używanie na ladzie czy przy stolikach oraz przenoszenie po wszystkim domu, a też nowoczesny i średni design. Oprogramowanie gastronomiczne pozwoli na prawdziwe monitorowanie sprzedaży oraz długie rozliczanie kelnerów. Zakup kasy fiskalnej znaczy dla wielu rozpoczynających działalność drink z grubszych kosztów, zatem warto wspomnieć, że przy zastosowaniu kilku warunków można otrzymać na ostatni projekt ulgę, wynoszącą nawet 90% ceny kasy. Warto także dobrze wcześniej rozejrzeć się za kasą dla gastronomii, żebym mieć szansę jej przetestowania oraz szkolenia pracowników z norm jej traktowania i harmonii z pomysłami do obsługi punktów restauracyjnych.