Opakowanie prozniowe

Pakowanie próżniowe tworzy na końca zapewnienie żywności przed działaniem czynników zewnętrznych, takich jak powietrze, bakterie, czy pleśń, które dają jej niszczenie. Służą do tego instytucje do pakowania próżniowego.Urządzenia tego fasonu są wykorzystywane przez zakłady przetwórstwa spożywczego, kiedy również przez gospodarstwa domowe.

 

Na rynku istnieje kilka rodzajów pakowarek próżniowych, jakie stanowią nowe przeznaczenie. Duże zakłady produkcyjne, lub magazyny żywnościowe, wykorzystują maszyny komorowe, jakie są dobrane do pakowania dużych roli żywności. Do tego gatunku urządzeń, uzyskuje się różnej grubości woreczki typu PA/PE. Proces pakowania w urządzeniach komorowych, polega na wprowadzeniu opakowanego artykułu do pomieszczenia maszyny, gdzie generowana jest próżnia, po czym następuje zgrzanie folii i hermetyczna komora, otwiera się samoczynnie. Pakowarki komorowe to opcje zakup, cena może dochodzić nawet do kilkunastu tysięcy, a ze względu na prosty koszt opakowań dla nich oddanych, są tanie w używaniu również dużo odpowiednie.
Dla użytku gospodarstw domowych, małej gastronomii, czy niewielkich sklepów kierowane są pakowarki bezkomorowe. Do takich zgrzewarek dane są worki tzw. moletowane. Są one przyjemniejsze niż woreczki PA/PE, ale dostarczają do pakowania niewielkich partii żywności i zakup narzędzia do pakowania bezkomorowego jest nieporównywalnie niższy, niż pakowaczki komorowej. Poza tym woreczki moletowane, panują w całości rękawa, to można ładować w nie produkty o różnych kształtach. Proces pakowania jest niezmiernie przystępny, polega na zgrzaniu jednej strony folii, daniu produktu, po czym następuje zgrzanie innej części, z jednoczesnym odessaniem powietrza.
Zakłady spożywcze wykorzystują również traysealery, jakie są dane do próżniowego pakowania towarów na tackach. Stanowi to świetne rozwiązanie do pakowania mięsa mielonego, wędlin w plasterkach, czy gotowych dań. Tak opakowany towar, wygląda estetycznie, co bez wątpienia, stanowi głęboki pomysł na aukcja.
Dzięki maszynom do pakowania próżniowego, można przechowywać żywność kilkakrotnie dłużej niż pozwalają na ostatnie normalne metody.