Maszyna wieloczynnosciowa wilk

Każdy dom, wykorzystujący się przetwórstwem mięsa, ma wśród swoich maszyn słynnego wilka. Maszyna wilk rozdrabnia mięso i sprawia je do dalszej obróbki. Przyjrzyjmy się szczegółowo, w jaki rób działa urządzenie, jakie są jego sposoby także kiedy w dobry metoda czyścić maszynę, aby służyła bezawaryjnie przez lata.

 

Wilk nie dzieli się daleko od tradycyjnej maszynki do ciała, którą wielu Polaków używa w naszych domach. Podstawowa odmiana to pewnie kształt i dużo przerobowa, a także większa konstrukcja oraz wsparcie elektromechaniczne (wiele domowych maszynek działa na “korbkę”). Obsługa urządzenia nie jest poważna, należy mieć jednak podstawowe szkolenie z obszaru BHP oraz akcji w sektorze spożywczym. Istotne istnieje także przygotowanie stanowiska przez podjęciem pracy.

Wilk wykonywa się z niewiele kluczowych elementów: gardzieli, do jakiej wkładamy mięso wraz z dodatkami; ślimaka, który sukcesywnie przesuwa podstawa do prowadzenia oraz zestawu tnącego, rozdrabniającego mięso i pochodzącego je na zewnątrz, do podstawionego pojemnika. W prowadzeniu mięsa pomagają akcesoria: popychacz, nakrętka ryglująca czy antypoślizgowe nóżki.

Większość maszyn do prowadzenia mięsa typu wilk zbudowanych jest ze zwykli nierdzewnej. Wynika toż z licznych wymogów w kierunku obsług maszyn w punktach garmażeryjnych. Stałe narażenie na wilgoć i realizowanie innych substancji, w obecnym wyjątkowo soli, nie jest bez nacisku na mechanizmy maszyny. Wilki ze stali nierdzewnej myją się szybko i pewnie są przez lata. Wystarczy woda oraz dobre preparaty myjące (uwaga – nie należy używać kwasów), a potem – dokładne wysuszenie części. Zamontowany w organizacji ślimak napędzany jest przez zębatą przekładnię, i wyprodukowanie go ponad ze stali nierdzewnej gwarantuje skuteczną pracę. Większość maszyn jest zobowiązanie zaś w wypadku zaniku napięcia, same się wyłączają.

Wśród wilków łączonych w przemysłowej obróbce garmażeryjnej, możemy wymienić trzy rodzaje, ze powodu na stopień skomplikowania budowy, i co wewnątrz tym idzie – skuteczności mielenia. Wspomniany wysoce mechanizm, przedstawiający się z trzech części, to gatunek podstawowy. Na targu widoczne są również wilki wzbogacone o szarpak, umożliwiający jeszcze skuteczniejsze rozdrobnienie mięsa. Trzeci z nich z zmiany ma także szarpak oraz dodatkowy nożyk i sitko.