Kasa fiskalna novitus mala plus

Razem z uprawnieniem do tyłu roku 2014 podmiot, którego sprzedaż na sytuację osób fizycznych nieprowadzących działalności finansowej oraz rolników ryczałtowych nie przekraczała 20.000 zł rocznie, nie był przymuszony do ewidencjonowania sprzedaży na kasach rejestrujących. Jak przemieniły się te przepisy? Czy kasa finansowa w fabrykach gastronomicznych jest niezbędna?

Z roku 2015 powyższe przepisy przestały być użycie do głów zatrudniających się prowadzeniem małych barów, domów z przygotowywaną żywnością oraz budek z „fast foodami”. W nauka obowiązujących przepisów prosta tego nie zwraca się również wobec podmiotów świadczących usługi związane z pożywieniem w stacjonarnych placówkach gastronomicznych. Chodzi tu zarówno o te, które dostarczają swoje usługi sezonowo. Podobna jakość jest w sukcesie podmiotów budzących się przygotowywaniem żywności dla zewnętrznych klientów. W układu ze zmianą przepisów w 2015 roku, na dzień dzisiejszy wszyscy podatnicy trudniący się usługami gastronomicznymi są bezwzględnie zobowiązani do użytkowania kasy fiskalnej przy sprzedaży. W aktualnej form nie ma miejsca wielkość lokalu, lub stanowi toż znakomita restauracja, bądź same mały bar, czy pracuje sezonowo czy cały rok. Miejsca nie posiada jeszcze wysokość osiąganego wpływu. Na pomocy należy pamiętać fakt, że ustawodawca pomyślał o momencie na wprowadzenie takich walut w branży gastronomicznej. Stąd też kasę rejestrującą w terenie gastronomicznym trzeba było ustalić najpóźniej przed dniem 1 marca 2015 roku. Do tego dnia kasa pragnęła istnieć teraz zafiskalizowana, zaprogramowana, skłonna do produkcji, a też zgłoszona do urzędu skarbowego.  Kasa powinna także pamiętać zainstalowane oprogramowanie dla gastronomii, z nowymi stawkami VAT dla wyrobów z różnych kategorii.  Był to podstawowy powód do skorzystania z 90% ulgi na zakup kasy rejestrującej.

W wypadku oferowania usług gastronomicznych, że do 31 grudnia 2014 roku podatnik nie przekroczył limitu obrotów (20 000 zł), kasę fiskalną musiał wprowadzić najpóźniej w prywatnej rolę 1 marca 2015 roku. Jednak, gdy podatnik prowadzący małą gastronomię przekroczył limit obrotów do zrezygnowania z kasy fiskalnej przed 1 stycznia 2015 roku, tylko nie w grudniu lecz w listopadzie, to kasę fiskalną musiał wpisać do 1 lutego 2015 roku. Na pomoc zasługuje również fakt obowiązku stosowania kas fiskalnych dla lokali gastronomicznych otwartych po 1 stycznia 2015 roku. Teraz w obecnych terenach kasę rejestrującą należy ustalić w procesu 2 miesięcy licząc od końca miesiąca, w którym została stworzona pierwsza pomoc gastronomiczna.