Jedzenie kompulsywne

Ostatnio mieliśmy Walentynki, dlatego postanowiłem, że przygotuję takiego sposobie atrakcję dla mojej dziewczyny. W projektach miałem dwudaniowy obiad i deser podany w gronie wina i świeczek zapachowych ze znajomego marketu budowlanego. Doskonały pomysł - przegrzebki. Bardzo wartościowe danie, ale i trudne w wykonaniu, ponieważ małże trzeba umieć dobrze usmażyć, aby wyjąć spośród nich służę smaku.

Niestety kucharz ze mnie jest dość mierny. W istocie mógłbym powiedzieć, że początkujący, bowiem toż istniałoby przy prawdy. Wyszukałem w internecie przepis na dalekie sandżaki. Nie był problem ze zrozumienie połowy tekstu, gdyż wszystko było zapisane po angielsku! No, a nie poddałem się, wrzuciłem wszystko w tłumacza i idziemy na żywioł, razem z intuicją kucharza (której oczywiście nie mam). Postanowiłem, że podam te małże w gronie warzyw. Jednakże zapomniałem, że powinien te warzywa najpierw zdjąć i pokroić. Zaczynałem się stresować, bo etapu było coraz mniej i ja byłem mocno w miejscu. Zaczynam kroić warzywa, pech akurat chciał, że trafiłem na swój palec... No, tylko jak prawdziwy gość nie dałem za wygraną. Wpadłem na plan - szatkownica do warzyw. Zatem był właściwie strzał w dziesiątkę. Nie całkowicie, że zaoszczędziłem kilka sekund na krojeniu to dotychczas nie musiałem bać się o nasze istnienie przy zastosowaniu szatkownicy. Gdy to suma istniałoby obecnie gotowe wrzuciłem na masełko przegrzebki. Wszystko usmażyło się właśnie tak jak na obrazku ze części internetowej, na której znalazłem przepis. Jednak zapomniałem, że miałem przygotować jeszcze zupę. Szybko skoczyłem do bliskiego sklepu po żurek w słoiku i wyrzuciłbym go do garnka a następnie tylko doprawiłem. Na deser miałem wypracowane już wcześniej w zamrażarce lody własnego wyrobu. Dobrze, że zmotywowałem się gdyby to wykonać dzień wcześniej, ponieważ nie zdążyłbym już z niczym. Trzeba przyznać - ostatnie trochę chwili, które zaoszczędziła mi szatkownica do warzyw uratowało mój dwudaniowy obiad. Kobieta była zaczęta i ciężka szacunku dla moich umiejętności kulinarnych.