Impregnowanie prozniowe

Pakowanie próżniowe jest udanym stylem na przedłużenie trwałości produktów spożywczych. Pozwala uniknąć zmniejszania się żywności, i tym jednym generuje oszczędności dla rodzinnego budżetu.

system gastronomiczny

Urządzenia próżniowe są bardzo swoje w obsłudze, wymagają tylko odpowiednio do nich dobranych opakowań. Na placu są innego typu maszyny do pakowania próżniowego, przeznaczone zwłaszcza dla wytwórców żywności, ale producenci oferują również niewielkie pakowarki dla gospodarstw domowych. Przechowywanie żywności w styl próżniowy, wydłuża jej przydatność do spożycia, z trzech do pięciu razy, zachowując przy tym niezmieniony smak oraz aromat, ponadto zabezpiecza wilgotne produkty przed wysychaniem, a te trzymane w zamrażalniku, przed zmarzliną. Jedzenie noszone w ostatni system nie traci wartości odżywczych, ani nie zmienia swojej konsystencji. Dzieje się tak dzięki temu, że wyniki nie mają dostępu do powietrza, jakie stanowi zasadniczą przyczyną psucia się produktów spożywczych. Przygotowując żywność do zapakowania, należy pamiętać o umyciu rąk, lub włożeniu foliowych rękawiczek, żeby nie przenieść na efekty innego rodzaju bakterii. Dla gospodarstw domowych najbardziej rekomendowane są pakowarki bezkomorowe. Stanowią wówczas krótkie urządzenia, w których pakowanie kończy się na zewnątrz, a powietrze jest odsysane podczas zgrzewania drugiego brzegu woreczka. Ceny takiej maszyny, wahają się od kilkudziesięciu do niecałych dwóch tysięcy, w współzależności z wielkości, jakie posiada, siły także od producenta, natomiast te najcenniejsze przeznaczone są raczej dla przeciętnych sklepów, czy gastronomii. Przeciętnie niezła zgrzewarka nie kosztuje więcej niż czterysta złotych. Dla takich maszyn należy używać worków moletowanych, jakie obejmują jedną, czy dwie strony chropowate, aby ułatwić prawidłowe odsysanie powietrza. Można również używać tanich torebek typu PA/PE, przeznaczonych dla maszyn komorowych, jednak wymaga to wysokich umiejętności. Pakować można praktycznie wszystko, mięso, ryby, wędliny, dania gotowe, efekty oraz warzywa, sery, itd. Zakłady przetwórstwa spożywczego używają pakowarek komorowych, traysealerów, oraz tuneli do termokurczu. Wszystkie te ułatwienia są dane do pakowania dużych grup żywności.