Hurtownia miesa swietokrzyskie

Na terenie Polski funkcjonuje duża ilość hurtowni mięsa polecających się produkcją tudzież sprzedażą tradycyjnych wyrobów mięsnych. Hurtownie mięsa dysponują pojazdami urządzonymi w chłodnie, co zapewnia dostarczanie świeżego produktu w wolne miejsce kraju. Mięso to kolejnymi słowy konieczne do użytkowania zwierzęce mięśnie szkieletowe wraz z sięgającymi do nich tkankami oraz niektóre organy wewnętrzne. Powszechnie mianem mięsa wyraża się zazwyczaj martwe ciała przedstawicieli rozmaitych gatunków ssaków i ptaków ubitych w punktach konsumpcyjnych, będących skutkiem chowu lub polowania w towarzystwie naturalnym.

Mięso rzadko bywa jedzone na surowo, czyli bezpośrednio po uśmierceniu zwierzęcia, lecz przeważnie jest wykorzystywane termicznie: gotowane, smażone, pieczone lub duszone. Hurtownie mięsa oferują dużą skalę wyrobów produkowanych głównie z mięsa wieprzowego, wołowego oraz drobiu. Specjaliści z żywienia dokonali rozróżnienia mięsa na białe i czerwone, jednak podział ten nie nie jest powiązany z kolorem, tylko zwraca się do stężenia mioglobiny we włóknach mięśniowych. Mięso białe to kurczak, indyk, królik, cielęcina oraz struś, z zmian mięso czerwone stanowi wołowina, wieprzowina, konina, baranina, dziczyzna, kozina, kaczka i gęsina.

Oferowane przez hurtownie mięsa artykuły pochodzenia zwierzęcego z białego mięsa zawiera mniej tłuszczu, czyli jednocześnie mniej cholesterolu, którego nadmiar w żywym organizmie powoduje miażdżycę, chorobę niedokrwienną serca czy nawet zawał. Ciało jest oczywiście najlepszym źródłem pełnowartościowego białka oraz ma wszelkie odpowiednie dla organizmu aminokwasy egzogenne. Wyroby odzwierzęce płynące z hurtowni ciała są również niezastąpionym źródłem żelaza w stałej diecie, jakie jest daleko lepiej przyswajalne niż jakiekolwiek żelazo pochodzenia roślinnego.