Hodowla zwierzat i nasiennictwo

pakowanie hermetycznePakowanie próżniowe żywności – na czym polega i jakie są tego korzyści? - Artykuły - Baza wiedzy - Polkas - Kasy fiskalne, wagi Kraków

Sam czas mięso używany jest na ogół w miejscu kulinarnym oraz wyglądowi definicję konglomeratu tkanek, z których istotną jest tkanka mięśniowa, czerpana ze zwierząt rzeźnych lub łownych. Większość mieszkańców kontynentu europejskiego uważa mięso za jakiś z głównych elementów pożywienia wzbogacającego codzienną dietę w białko, zaś hurtownie mięsa odpowiadają za dostarczanie konsumentom produktów pochodzenia zwierzęcego.  Mięso jako element ludzkiego pokarmu istnieje już z momentów prehistorycznych, kiedy spożywanie białka zwierzęcego okazało się skutecznym środkiem na dostarczanie organizmowi sporych dawce energii. Prawdopodobnie doświadczenie na utrzymanie mięsa spotkało więc w terminie zlodowaceń, kiedy ciężko było zdobyć pokarm roślinny i jedzenie mięsa stało się jednym z charakterystycznych elementów przetrwania.

Działalność hurtowni mięsa bywa współcześnie bojkotowana przez różne ruchy wegetariańskie, których przedstawiciele uważają jedzenie przetworów mięsnych za pracę nieetyczną, gdyż będącą konsekwencję zabijania organizmów ludzkich. Powstanie wegetarianizmu zostało stworzone zwróceniem uwagi na wymiary humanitarne i zdrowotne produkowania jedzenia opartego na uboju zwierząt rzeźnych, a zwłaszcza zwierząt trzymanych w warunkach hodowli przemysłowej. Istnienie wegetarianizmu poniekąd zagraża istnieniu hurtowni mięsa, skoro istnieje toż myśl propagująca dietę bezmięsną. Otóż mianem wegetarianizmu cechuje się świadome i pozytywne wyłączenie z prostej diety mięsa, w tym zarówno ryb i owoców morza.

Weganizm stanowi najbardziej radykalny odłam wegetarianizmu, który liczy na unikaniu wszystkich produktów pochodzenia zwierzęca, lub nie tylko mięsa, lecz także jajek, mleka i przetworów mlecznych. Jest zatem zabieg bycia związany z stałymi cechami wyznaniowymi, albowiem sam wegetarianizm rozwinął się w II millenium p.n.e. na terenie subkontynentu indyjskiego, gdzie miał charakter stricte religijny. Europejscy wegetarianie pojawili się właśnie w VI wieku p.n.e., a za inicjatorów praktykowania diety bezmięsnej jako nieetycznej uznaje się Pitagorejczyków. Pomimo wielu racji natury prawej i odpowiedniej dotyczących wegetarianizmu, nadal część ludzi je mięsa z tych indywidualnych przyczyn, co w fazie lodowcowej. Dopóki nie zostaną wykonane satysfakcjonujące dla konsumentów odpowiedniki produktów białkowych pochodzenia zwierzęcego, spożywanie mięsa jeszcze będzie standardem, a hurtownie mięsa jeszcze przez długi czas będą cieszyły się dużą rzeszą klientów.