Bitki wolowe ze sliwkami

Lub że istnieć rzecz smaczniejszego w własnym domu, niż świeży, jednocześnie soczysty i jedzący kotlet schabowy usmażony na medal i cieniutko potłuczony? Aby schabowy miał idealną strukturę, wymaga być porządnie roztłuczony - na tyle, by mięso było się delikatne, a po przysmażeniu kruche, a tymczasem nie tak bardzo, by kotlet nie był zbyt mały, inaczej podzieje na soczystości. Także w wypadku bitek wołowych potrzebujemy pokroić mięso w odpowiedniej grubości plasterki, a następnie tłuc je tłuczkiem do mięsa, by osiągnęło dobrą grubość i organizację.

Rzecz jasna, przy tłuczeniu kotletów raz w tygodniu, w dodatku z miękkiego, świeżego mięsa schabowego, wystarczy nam swój tłuczek do ciała, którym będziemy potrafili sam skontrolować jakość ubijanych kotletów. Jednak przy znaczniejszej kwocie kotletów, na przykład dla dziesięcioosobowej rodziny, lub jeśli lubimy każdego dnia jeść tradycyjny obiad z kotletami, lub gdy stosujemy do nich mięso coś gorszej jakości, na przykład karkówkę lub łopatkę - wówczas przyda nam się domowa kotleciarka elektryczna.

Takie urządzenie znajdzie zastosowanie również wtedy, gdy przyrządzamy kotlety w sklepach żywienia zbiorowego, lub na potrzeby produkcyjne. Wtedy niemożliwością przygotowuje się tłuczenie kotletów ręcznie, ponieważ można szybko zdjąć z sił, ponadto tłuczek do ciała jako danie napędzane siłą mięśni, nie rozbije mięsa na dokładnie takiej samej grubości kotlety, co kotleciarka.

Stąd te, jeśli potrzebujemy rozbijać mięso na kotlety często, w gigantycznej ilości, albo z surowego mięsa, oszczędźmy sobie sił i zainwestujmy w specjalne urządzenie. Podłączona do prądu kotleciarka jest banalnie popularna w obsłudze - wystarczy wprowadzić do niej kawałek mięsa odpowiedniej grubości jednym otworem, natomiast drugim otworem wyjdzie gotowy plaster porządnie roztłuczonego na całej grubości mięsa. Jeśli chce nam, by wszystkie nasze steki były podzielone równomiernie, szybko i chętnie, to nie ma silniejszego rozwiązania, kiedy tylko kotleciarka do użytku domowego lub przemysłowego. Wbrew pozorom nie stanowi więc taki poważny wydatek - miłośnicy tradycyjnych, domowych obiadów na pewno docenią możliwość posłużenia się w rozbijaniu mięsa na kotlety wygodnym urządzeniem dostępnym w obsłudze, w życiu w czystości, oraz nie przesadnie kosztownym, jak mogłoby się zdawać.